PDA

Zobacz pełną wersję : Autodesk civil 3d-"kicz"

Tomy
26-08-07, 13:13
Testuję ten program już dwa lata i nie spotkałem jeszcze całego projektu w nim zrobionego. Poprosiłem kiedyś o szkolenie wszystkie firmy zajmujące się jego sprzedażą (szkolenie indywidualne pod potrzeby klienta) i po wypunktowaniu wymagań odnośnie szkolenia nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Zastanawiam się czy osoby, które go sprzedają nie są odpowiednio przeszkolone, czy też program ten jest tak prymitywny, że nie daje sobie rady z naszymi wymaganiami. Myślę, iż prosty projekt drogi w terenie otwartym o prostym przekroju normalnym jest możliwy do szybkiego wykonania w każdym programie, który nie koniecznie musi tyle kosztować co Civil 3D. Próbowałem w nim zaprojektować rondo,ulice o przekrojach bardziej skomplikowanych i stwierdzam, że jest to wykonalne, ale jakim ogromnym nakładem czasu i jaka jest wówczas dokładność projektu.
W jaki sposób zaprojektować przekrój normalny :
1.Nawierzchnia
2 Krawężnik ze ściekiem i prawidłową ławą
3.Chodnik
4.Obrzeże
5.Skarpa
Próbowałem wykonać prosty przekrój z elementów katalogu, ale wtedy powierzchnia odniesienia nie przypomina powierzchni wykopu, tylko tworzy się przypadkowa powierzchnia.Może coś robię nie tak?
Uważam, iż dobrym pomysłem byłoby wczytywanie przekrojów normalnych narysowanych w CAD-dzie, umożliwiłoby to wykonanie każdego projektu. Czekałem na to od wersji 2006, ale nadal jest ta funkcja mocno nie dopracowana.