PDA

Zobacz pełną wersję : AutoCAD Civil3D 2007 - błąd Instalacja/Deinstalacja

arkads
01-10-07, 16:30
Witam
Wysiadł mi Autocad. Znikneły mi menu i paski, a polecenie menuload nie działało. Postanowiłem więc usunąć AutoCADa. Użyłem do tego programu Revo Uninstaller. Najpierw chciałem usunąć "Polskie szablony" i tak wybrałem. Potem program przeskanował rejestr i usunął wpisy. Po tym wszystkim zauwazyłem, że nie ma ikony do odinstalowania Acada w Dodaj/Usuń programy ani w Revo Uninstaller. W katalogu programu Acad w Program Files pozostały niektóre tylko katalogi, a większosć plików została usunięta. Próba instalacji na nowo Acada kończy się informacją, że Acad jest zainstalowany i należy użyc apletu Dodaj/Usuń programy. Proszę o pomoc co zrobić? Jak usunać Autocada lub to co po nim zostało i blokuje instalacje? Ewentualnie jak zainstalowac Acada tak żeby nie sprawdzał czy jest zainstalowany. Wolałbym jednak to pierwsze. Chodzi o AutoCAD Civil 3D 2007 PL.

pozdrawiam

Marek Majewski
01-10-07, 19:04
A dlaczego nie skorzystał Pan z ogólnie dostępnej opcji "Dodaj/usuń programy" w Panelu sterowania?

arkads
02-10-07, 12:49
A bo te programy tak dobrze usuwają :) Ale spokojnie. Poradziłem sobie. Użyłem ZSoft Uninstallera. Był w nim wpis inastalacji o jakichś numerkach, zobaczyłem podgląd info o tymi okazało się że to Civil. Następnie uruchomiłem Uninstall tego wpisu i wybrałem opcje Napraw czy coś tam w instalatorze Civila. Było by wogóle bez problemu gdybym nie usunął także recznie wszystkich katalogów jakie tworzy Civil - zrobiłem to bo gdzieś na www był opis żeby tak usunąć. No ale udało mi się oszukać Instalatora który pytał o 2 pliki, które skopiowałem z DVD i poszło, a wpis z numerkami zmienił nazwę na wpis Civila. Teraz czekam na aktywacje bo mi sknocił się plik licencji, a aktywacja przekroczyła dozwoloną liczbę. No i po co te zabezpieczenia? Użytkownik biznesowy i tak ma papiery legalności, a tak to denerwuje się, że musi czekać. A dla prywatnch wszystko powinno być free :)

arkads
02-10-07, 14:18
Pojawił mi się inny problem. Po zainstalowaniu aktualizowałem najpierw SP3, a potem Polski Country Kit oraz pliki poprawek fix te co zawsze. Teraz zauważyłem, że mam komunikat przy otwieranu projektu w Civilu:

C:\Program Files\Autodesk Civil 3D 2007\AecArchDACHBase50.dbx jest
nieprawidłowym plikiem DBX.

co można z tym zrobić?

Częściowo poprawiło się bo zmieniłem jego nazwę a z DVD skopiowałem taki plik i już nie ma tego błędu. Jest on jednak starszy od tego który był błędny. Błedny ma wersje 5.0.318.0 a skopiowany z DVD ma wersję 5.0.272.0. Więc chyba nie o to codzi. Czy mam pononwnie odinstalować Civila wraz z poprawkami? W jakiej kolejności należy instalować poprawki?

Instalując dziś SP3 miałem 3 komunikaty dotyczące 3 plików że zostały zaktualizowane inaczej i że SP nie może ich aktualizować - wybrałem Ignoruj. Nie pamietam czy jednym z tych plków był ten właśnie ale raczej nie.

Wydaje mi się, że poprostu jest uszkodzony plik w wersji 5.0.318.0. Proszę o przesłanie takiego pliku w wersji 5.0.318.0. Mam Civil 3D 2007 PL z zainstalowanym SP3 i Polish Country Kit. Ewentualnie skąd wyodrębnić taki plik i jak (zapewne z SP3)?