PDA

Zobacz pełną wersję : błąd przy liniach nieciągłości

edittttt
05-10-08, 17:24
Witam!

Przy wciąganiu do powierzchni linii nieciagłości wyskakuje mi taki błąd:
"Linia nieciągłości nie została dodana - punkt skrzyżowania przy (i tutaj współrzędne)"

Miał może ktoś taki problem i go rozwązał? O co chodzi z tym punktem skrzyżowania?
Z góry dziękuję.

andzinsan
09-10-08, 19:12
Witam!
Jeżeli przecinającymi liniami są Linie charakterystyczne to nie powinno być problemu ponieważ, jeżeli są w tym samym obszarze to automatycznie w miejscu skrzyżowania linia wczesniej narysowana przyjmuje rzędną drugiej (w widoku tabelarycznym ładnie to widac).
I teraz konkluzja (prawdopodobnie) dodajesz Polilinie3d, która nie ma takiej właściwości, a przecież powierzchnia nie może mieć różnych rzędnych w tym samym punkcie(pomijam pionowe ściany).
Sprawdź. Zamień na Linię Charakterystyczną i dodaj.
Pozdrawiam

arkads
26-08-09, 12:15
Tez to miałem i zacząłem polilinie 3D przerabiać na linie charakterystyczne. Wszystko fajnie tylko stworzył się problem taki że na liniach nieciągłości zwisają jakieś nieistniejące punkty o rzędnej Z=0. Punktów tych nie ma w tabeli edytora rzędnej linii charakterystycznych. Mam 13 takich linii charakterystycznych na 137 które sie z takimi błędami stworzyły. Wygląda to tak jak na rysunku. Niebieska to polilinia3D i tak powinno to wyglądać a na żółto jest linia charakterystyczna z błędem. Punkt 0 ten który zwisa nie jest punktem. Nie istnieje w wykazie. Nie ma znaczenia czy robię linię charakterystyczną ręcznie czy tworzę z obiektów. Co z tym zrobić?