PDA

Zobacz pełną wersję : Droga dwujezdniowa

moon
09-03-09, 12:32
Witam
Mam do zaprojektowania jedną jezdnę (prawą) drogi dwujezdniowej jako etap inwestycji (z obustronnymi krawężnikami). Problem polega na tym że muszę skorzystać z osi drogi dwujezdniowej, która jest w pasie rozdziału a więc poza przekrojem jednej jezdni, dla której chcę zrobić korytarz. Przy zdefiniowaniu całego przekroju jezdni na elemencie Połączszerokośćinachylenie (dodanym z prawej strony) pojawia sie błąd ponieważ lewy krawężnik i skarpa znajduje się po nieodpowiedniej stronie zespołu. Poza tym powierzchnia korytarza tworzy się wtedy tylko na elemencie Połączszerokośćinachylenie. Wspomnę jeszcze że przechyłka tej jednej jezdni jest zdefiniowana na osi głównej więc przy zastosowaniu tego elementu przechyłka na łukach jest nieprawidłowa. Macie może pomysł jak to zrobic poprawnie?

Lianka
10-03-09, 14:33
Ja sobie radzę tak (być może nieco "na około" ale sprawdza mi sie to idelanie)
Masz zadaną trase w osi pasa dzielacego i jej niwelete (tak rozumiem to co napisałeś)
Projektujesz trasę jezdni prawej i jej niweletę. Następnie zespół z jednostronnym pochyleniem i krawężnikami obustronnymi, w którym za krawężnikiem lewym dodajesz podzespół "Połącz szerokość i nachylenie". Przy tworzeniu korytarza ustawiasz odpowiedni cel dla tego właśnie podzespołu jakim będzie trasa w osi pasa dzielącego oraz jego niweleta.
Wiem, że niektórzy używają podzespołu "Połącz z oznaczonym punktem", ale ja jakoś nie mogę sobie z nim poradzić i wypracował sobie taki sposób jak powyżej opisany i bardzo go sobie chwalę ;)

moon
11-03-09, 09:00
Dziękuję za odpowiedź ale nie o to mi chodziło do końca. Problem w tym że ja właśnie nie chce (i nie moge) projektować innej osi i profilu. Do zrobienia korytarza i przekrojów muszę wykorzystać oś i niwelete w pasie rozdziału.

Lianka
19-03-09, 13:57
A masz zadane pochylenie pasa rozdziału? Bez tego nie zaprojektujesz jezdni prawej...
Moja metodę możesz równie dobrze zastosować bazując na osi w pasie rozdzdziału. Trzeba tylko znać pochylenie tego pasa i na tej podstawie wyznaczyć niweletę w osi jezdni prawej.