PDA

Zobacz pełną wersję : Widoki przekroi - modyfikacje

arkads
25-03-09, 10:55
Mam wstawione widoki przekroi (jako wiele przekroi a nie pojedncze) ale korzystałem ze standardowych styli (wielu elementów, pasm, zestawów, widoku przekroju, przekroi itd.) i chciał bym zmienić wiele ustawień w tych przekrojach. Przekroi jest ponad 100 a są też inne grupy przekroi gdzie będę dawał inne ustawienia. Jak najlepiej to zrobić? Chyba powinno sie usunąć te widoki i wstawić nowe z odpowiednimi ustawieniami. Obecne widoki traktuje jako testowe i próbuje sobie poustawiac najlepiej style. Jak prawidłowo to zrobić by nie było problemów?

Lianka
26-03-09, 16:12
Jak chcesz zmienić dany styl na inny już istniejący to trzeba widoki od nowa utworzyć, albo bawić się każdym z osobna.
Jeśli natomiast wprowadzasz modyfikacje do istniejącego stylu to wystarczy dany styl zmienić wybierając go na zakładce Ustawienia w oknie Nawigatora.

arkads
27-03-09, 09:39
To jest jasne. Ale nigdzie nie opisują jak usunąć prawidłowo grupę widoków przekroi, a to jest tak samo ważne jak wstawianie nowych przekroi. Autodesk dziwnie podchodzi do swoich instrukcji. Opisują wiele rzeczy mnóstwem niepotrzebnych słów jezykiem wprost podobnym do urzędniczo-biurokracyjnego, a o takich ważnych sprawach milczą. Jak to mozliwe, że nie przewidzieli, iż zajdzie potrzeba usuwania czegokolwiek w trakcie projektowania? A projektowanie to ciągłę dodawanie i usuwanie.

Z tego co wiem jeśli usunę poprzez zaznaczenie i delete to później przy wstawianiu nowej grupy widoków przekroi tworzone jest wiele kopii prezkroi w widoku z kolejnym numerem w nawiasie.

Ja piszę o wersji 2007 C3D bo oczywiście projektu który zacząłem w tej wersji nie mogę skończyć w wersji 2008. No chyba, że się da zaimportować ale ja nie wiem jak. Nie wiem czy podobnie jest w wersjach nowszych.

Kończe czytać rozdział o prezkrojach w książkach Mastering Civil 3D 2009 oraz Mastering Civil 3D 2008 i tam równiez nie opisali usuwania prezkroi.

Lianka
27-03-09, 10:43
Ja pracuje na C3D od wersji 2006 (obecnie 2009) i zawsze usuwałam normalnie przez zaznaczenie oraz Delete i żadnych problemów z tym nie miałam....
W razie czego zawsze możesz skorzystać z okna nawigatora i tam każdy z widoków usunąć osobno rozwijając grupę przekroi, odpowiedni przekrój a następnie widoki przekroju.