Zobacz pełną wersję : Widoki przekroi - modyfikacje
Mam wstawione widoki przekroi (jako wiele przekroi a nie pojedncze) ale korzystałem ze standardowych styli (wielu elementów, pasm, zestawów, widoku przekroju, przekroi itd.) i chciał bym zmienić wiele ustawień w tych przekrojach. Przekroi jest ponad 100 a są też inne grupy przekroi gdzie będę dawał inne ustawienia. Jak najlepiej to zrobić? Chyba powinno sie usunąć te widoki i wstawić nowe z odpowiednimi ustawieniami. Obecne widoki traktuje jako testowe i próbuje sobie poustawiac najlepiej style. Jak prawidłowo to zrobić by nie było problemów?
Jak chcesz zmienić dany styl na inny już istniejący to trzeba widoki od nowa utworzyć, albo bawić się każdym z osobna.
Jeśli natomiast wprowadzasz modyfikacje do istniejącego stylu to wystarczy dany styl zmienić wybierając go na zakładce Ustawienia w oknie Nawigatora.
To jest jasne. Ale nigdzie nie opisują jak usunąć prawidłowo grupę widoków przekroi, a to jest tak samo ważne jak wstawianie nowych przekroi. Autodesk dziwnie podchodzi do swoich instrukcji. Opisują wiele rzeczy mnóstwem niepotrzebnych słów jezykiem wprost podobnym do urzędniczo-biurokracyjnego, a o takich ważnych sprawach milczą. Jak to mozliwe, że nie przewidzieli, iż zajdzie potrzeba usuwania czegokolwiek w trakcie projektowania? A projektowanie to ciągłę dodawanie i usuwanie.
Z tego co wiem jeśli usunę poprzez zaznaczenie i delete to później przy wstawianiu nowej grupy widoków przekroi tworzone jest wiele kopii prezkroi w widoku z kolejnym numerem w nawiasie.
Ja piszę o wersji 2007 C3D bo oczywiście projektu który zacząłem w tej wersji nie mogę skończyć w wersji 2008. No chyba, że się da zaimportować ale ja nie wiem jak. Nie wiem czy podobnie jest w wersjach nowszych.
Kończe czytać rozdział o prezkrojach w książkach Mastering Civil 3D 2009 oraz Mastering Civil 3D 2008 i tam równiez nie opisali usuwania prezkroi.
Ja pracuje na C3D od wersji 2006 (obecnie 2009) i zawsze usuwałam normalnie przez zaznaczenie oraz Delete i żadnych problemów z tym nie miałam....
W razie czego zawsze możesz skorzystać z okna nawigatora i tam każdy z widoków usunąć osobno rozwijając grupę przekroi, odpowiedni przekrój a następnie widoki przekroju.