PDA

Zobacz pełną wersję : Fatal error, błąd krytyczny, niestabilna praca,

ronczez
20-04-09, 15:29
Jak często na dzień występuje u Was drodzy użytkownicy AC2009 oraz C3D2000 &SP2 niespodziewane zakończenie pracy przez program?

U nas w niewielkim biurze mamy trzy licencje C3D z Win XP oraz Win Wista. Średnio na 8 h pracy program wywala się jakieś 8 razy.
Na razie wdrażamy się wykonujemy proste projekty strach pomyśleć co by było gdyby były bardziej skomplikowane. Taki sposób "współpracy" z programem jest deprymujący i zniechęca do dalszej nauki i inwestowania w to oprogramowanie. Korzystamy z subskrybcji i zastanawiamy się czy 2010 przyniesie zdecydowaną poprawę?...

Zastanamiamy się, czy nie odejść do Bentleya na MS i InRoads trochę szkoda zainwestowanych pieniędzy ale tak dalej pracować się nie da...

havoc
09-10-09, 13:55
Wersja C3D 2010 jest równie niestabilna jak C3D 2009. Błędy krytyczne występują średnio raz na godzinę. Należy wspomnieć również większe zapotrzebowanie na zasoby systemowe. Komunikat o kończącej się pamięci systemowej pojawia się dość często gdy muszę pracować na kilku rysunkach jednocześnie:mad:

barte_K
22-10-09, 11:09
A to was zaskoczę bo u mnie wer 2009 była chyba najstabilniejsza ze wszystkich. Z 2010 już nie jest tak różowo ale i tak jest nieźle. Co do moich spostrzeżeń to składają się na to dwie sprawy:
1. Sprzęt. Komp z porządnych podzespołów (wszystkich). Wychodzi nieraz drożej ale i tak znacznie mniej niż firmowa stacja robocza.
2. Stosuję się to zaleceń wskazanych we Wzorcach postępowania. Jest szybciej, przejrzyściej i o wiele stabilniej.

Co do braku pamięci to jeszcze nigdy takiego komunikatu nie widziałem. A często mam otworzone ze 2-3 duże rysunki i kilka pomniejszych, do tego excel lub word.
Może nie masz odpowiednio ustawionego systemu (przełącznik /3GB w pliku boot.ini)

pozdrawiam
barte_K

edittttt
23-10-09, 17:21
możesz rozwinąć to "przełącznik /3GB w pliku boot.ini"

barte_K
27-10-09, 12:16
Aby XP mógł przydzielić jednemu programowo więcej niż 2 GB ramu, w pliku boot.ini trzeba dopisać linijkę:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="XP Professional 3GB" /noexecute=optin /fastdetect /3GB

Plik boot.ini jest na dysku C:
lub
Właściwości systemu> karta zaawansowane>Uruchamianie i odzyskiwanie>Edytuj.

Niestety odkryłem, że w civilu 2009 (i wcześniejszych) w tak odpalonym systemie, może być problem z wczytaniem podkładów rastrowych z koordynatami. Na czas pierwszego "podpinania" map trzeba powrócić do standardowego ustawiania (bez 3GB).

edittttt
28-10-09, 02:37
Dziękuję za instrukcję.

havoc
13-11-09, 10:41
1. Sprzęt. Komp z porządnych podzespołów (wszystkich). Wychodzi nieraz drożej ale i tak znacznie mniej niż firmowa stacja robocza.

Coż widocznie "firmowa stacja robocza" na której pracuję nie jest idealnym środowiskiem pracy dla Civil3D.

Ale muszę przyznać żę C3D 2010 po zainstalowaniu SP2 jest stabilniejszy, ale i tak daleko mu do ideału.

Kiedyś czytałem o tych "3GB", ale nie próbowałem w praktyce. Czas to sprawdzić.