Zobacz pełną wersję : Bloki MV
Witam.
Czytając rożne publikacje i forum Autodesku znalazłem informacje o mV blokach.
Niestety nie mogę znaleźć ich w C3D 2009PL. Według autora książki powinny znajdować się w "C:\Program Files\AutoCAD Civil 3D 2009\Data\Symbols\Mvblocks\" oraz na palecie Civil3D - MV Blocks.
http://discussion.autodesk.com/forums/servlet/JiveServlet/download/66-718901-6138909-201956/MV-Palettes.png
Ostatnio przeglądałem jakiś blog i po raz kolejny zauważyłem że autor pisał coś o paletach z multiblokami. Już w wersji 2009 C3D w grupie palet "Multibloki Civil" nie było żadnej palety pomimo, że odpowiednie pliki istniały. W C3D 2010 sytuacja się powtórzyła:confused:.
Plik Pomocy do polskiej wersji wspomina że multibloki można wstawić do rysunku za pomocą DC. Niby jest to rozwiązanie, ale dla mnie mało "estetyczne". Wykorzystanie palet daje lepszy podgląd co się wstawia do rysunku.
Na szczęście mała modyfikacja plików konfiguracyjnych zdziałała cuda i po chwili mamy możliwość dodania 4 palet z multiblokami do dowolnej grupy palet.
Zastanawiam się czy to przeoczenie osób pracujących nad polska wersją C3D czy też u mnie było coś nie tak?!?
Tylko dziwne że to samo było w wersjach 2009 i 2010. W sumie nie są to elementy wykorzystywane w codziennej pracy w inżynierii lądowej, ale sam fakt pozostawia wrażenie produktu "niekompletnego":mad:.
Dla zainteresowanych należy zmodyfikować plik AcTpCatalog_PL.atc znajdujący się w Documents and Settings\<User>\Dane aplikacji\Autodesk\C3D 2010\plk\Support\ToolPalette\
i dodać w nim definicje palet multibloków, które znajdują się w Documents and Settings\<User>\Dane aplikacji\Autodesk\C3D 2010\plk\Support\ToolPalette\Palettes\
Czy mógłby Kolega bardziej szczegółowo opisać jak zmodyfikować plik AcTpCatalog_PL.atc aby dodać w nim definicję palet multibloków?
Otwórz za pomocą Notatnika plik AcTpCatalog_PL.atc. Znajdź na końcu </Palettes>.
Przed tym znacznikiem dodaj następujący ciąg:
<Palette Revision="18.0.0" option="0"><ItemID idValue="{F9957737-A43F-4C9D-B7D7-5D062920AF91}"/><Url href="Palettes\MV Blocks - Building Footprints.atc"/><Properties><ItemName>Building Footprints</ItemName><Images option="0"/></Properties><Source/></Palette><Palette Revision="18.0.0" option="0"><ItemID idValue="{6F9C7B8B-9503-44D9-8C0C-894C4C6D2888}"/><Url href="Palettes\MV Blocks - External Works.atc"/><Properties><ItemName>External Works</ItemName><Images option="0"/></Properties><Source/></Palette><Palette Revision="18.0.0" option="0"><ItemID idValue="{82F57AB9-3DC3-412F-BE03-EB7B7B64CEB8}"/><Url href="Palettes\MV Blocks - Highways.atc"/><Properties><ItemName>Highways</ItemName><Images option="0"/></Properties><Source/></Palette><Palette Revision="18.0.0" option="0"><ItemID idValue="{C61AEC19-AF1E-4B34-A9E9-A048A5271A75}"/><Url href="Palettes\MV Blocks - Landscape.atc"/><Properties><ItemName>Landscape</ItemName><Images option="0"/></Properties><Source/></Palette>Teraz w Menu/Wstążce "Widok->Edycja palety narzędzi" powinny być dostępne 4 palety z Multiblokami: Building Footprints, External Works, Highways, Landscape. Możesz dodać je do dowolnej grupy palet narzędzi, ale powinna być już tam pusta Grupa Palet "Multibloki Civil". Wystarczy przeciągnąć palety do grupy.
Dzięki! Wszystko działa OK!