witam czy ma ktos sposob na rysowanie znakow poziomych w autocadzie chodzi glownie o linie rozdzielajacy pasy ruchu (ciagle i przerywane) , czy jest mozliwosc stworzenia takiej warstwy ktorej nadamy grubosc np.0,24m , dlugos lini 1m i przerwe 1m z gory dziekie za info
tworzysz własne linie o odpowiednich wymiarach (modyfikujesz pliki acad.lin i acadiso.lin), potem rysujesz polilinie i we właściwościach w zakładce Geometria ustawiasz globalną szerokość na 0.12 lub 0.24 w zależności od rodzaju linii.... jedyna wada - pierwszy lub ostatni segment linii przerywanej może nie mieć założonej długości.....
Edycja plików - po otwarciu plików np. w notatniku, na końcu dodajesz definicje własnych linii. Ja takie linie sobie utworzyłem, podam Ci moje definicje (cały wpis - skopiuj i wklej)
;; Rodzaje linii użytkownika
;;
;; Aby zapewnić poprawną migrację przy uaktualnianiu do przyszłych wersji
;; programu AutoCAD, wszystkie własne rodzaje linii należy dodawać do tej
;; sekcji. Jeżeli w tym pliku zostaną znalezione powielone definicje,
;; zostaną uwzględnione wpisy w sekcji 'Rodzaje linii użytkownika', a nie
;; definicje, które wystąpiły wcześniej.
*2x2(P-1cb), P-1cb(2mx2m) __ __ __ __ __
A,2.0,-2.0
*1x1(P-1de_P-7ac), P-1de_P-7ac(1mx1m) _ _ _ _ _ _
A,1.0,-1.0
*4x8(P-1a), P-1a(4mx8m) ____ ____ ____
A,4.0,-8.0
*2x4(P-1b), P-1b(2mx4m) __ __ __ __
A,2.0,-4.0
*4x2(do P-3a), do P-3a(4mx2m) ____ ____ ____ ____
A,4.0,-2.0
*0.5x0.5(P-19), P-19 _ _ _ _
A,0.5,-0.5
potem tylko import w menedżerze rodzajów linii - i już możesz rysować
a czy jest mozliwosc zrobienia tego w zwyklym autocadzie bo nie ma zakladki geometria , oraz mam pytanie jak sie modyfikuje te pliki .lin bylbym wdzieczny za odp
juz udalo mi sie wkleic te nowe linie ale teraz jak zmienic zeby byla grubosc 0,12 m bo daje prawym opcje zmieniam grubosc i nic nie daje ??
juz mam dzieki buktor za info :)
nie zmieniasz "grubości" tylko zmieniasz "szerokość globalną" we właściwościach narysowanej pololinii