PDA

Zobacz pełną wersję : AccuRender - wizualizacja importowanych obiektów siatkowych z AutoCADa

HappyMax
22-06-07, 21:23
Witam
załączam rendering - nie byłem w stanie nadac materiału zaimportowanym umywalkom i pisuarom ( wskutek czego wyszły nieco za ciemno - nie pomogło ich oświetlanie) - obiekty takie nie mają w swoich właściwościach parametru: "materiał"
czy ktoś wie:
1) jak zmienić w Revicie obiekt stworzony z powierzchni w AutoCadzie tak żeby można było edytować jego materiał?
2) jak zmienić materiał lamp - elementów bibliotecznych Revita
pozdrawiam

malgośka
23-06-07, 13:13
Materiały na zaimportowanych elementach-nie jest to łatwe, ale trzeba poszukać w Edit Family potem w projekcie docelowym w Materials, tam jest materiał tych elementów.
Na załączonym obrazku widać jak sprawdza się materiały w takich blokach. Niestety, nie udało mi się załączyć pokazanego krzesła
-błąd-
na tym forum powinna istnieć możliwość wymiany plików .rvt .rfa:(

Materiały lamp-nie sprawdzałam wszystkich, ale chyba większość ma je sparametryzowane. Jeśli nie-patrz wyżej.
--
i więcej eksperymentuj Kolego/Koleżanko:rolleyes:

mario1275
23-06-07, 18:32
Małgosiu nie do końca

1. materiały siatkom importowanym z Acada nadaje się poprzez ich warstwy.

a. przygotowujemy model w autocadzie tak aby na poszczególnych warstwach znajdowały się elementy o jednakowym materiale (np warstwa drewno, metal itp.)
b. importujemy taki model do revita
c otwieramy zakładkę na pasku menu >ustawienia, tam wybieramy >style obiektów
d. klikamy na zakładkę >obiekty importowane
e. pojawia się lista importowanych obiektów i warstw jakie wchodzą w ich skład po prawej stronie natomiast mamy materiały (jeżeli już w pliku cadowskim miały przyporządkowane materiały to tu będą miały przypisane) można zmieniać materiały przyporządkowane do poszczególnych warstw

2. jeśli chodzi o zmianę materiału lampy to musimy zaznaczyć obiekt, wejść w edycję rodziny i tam zmienić materiał.

Swoją drogą to elementy oświetleniowe i sterowanie nimi to największa porażka w Revicie. stworzenie lampy z kilkoma źródłami światła jest cholernie trudne, że o zapanowaniu nad efektami oświetlenia nie wspomnę.

gosiu wystarczy rvt spakwać do zip:)

malgośka
23-06-07, 19:25
mario,

pewnie masz rację :o
ja nie robiłam -póki co- żadnych bloków na tej zasadzie :)

napisałam, jak sobie radzę z tymi ściągniętymi

i raczej robić swoich nie będę
--
a co do lamp, to jakoś większość u mnie ma sparametryzowane materiały