PDA

Zobacz pełną wersję : AIS 2008 - przeciagniecie czesci w zlozeniu

aragog
27-06-07, 22:19
Witam.
Pare razy dotknal mnie pewien problem w Inv 2008. W zlozeniu jak chwyce czesc i probuje ja przeciagnac, Inv zamyka sie bez ostrzezenia. Problem ten wystapil u mnie okolo 4 -5 razy w ciagu dwoch dni. Czesci w zlozeniu byly budowane przez polecenie kopiowania pow. z istniejacej czesci a nastepnie "pogrubiane". Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem?
Pozdrawiam
aragog: confused:

Fabian Stasiak
28-06-07, 11:21
Witam,
Jedną z najczęstszych przyczyn niespodzewanego zamykania się Inventora jest wadliwy sterownik karty graficznej. Ten problem występuje przy okazji różnych operacji graficznych, takich jak przemieszczanie komponentów, obracanie, praca z wieloma otwartymi oknami. Aby się o tym przekonać można tymaczosowo wyłączyć akcelerację sprzetową grafiki. W tym celu należy włączyć opcję "Użyj obsługi programowej" w oknie dialogowym "Opcje aplikacji", zakładka "Sprzęt". Należy popracować z takim ustawieniem i wykonać czynności, które zwykle powodowały awarię programu. Niestety, można spodzewać się drastycznego obniżenia wydajności w operacjach na ekranie.
Jeżeli okaże się, że program działa poprawnie po wyłączeniu akceleracji sprzętowej, to należy zainstalować zalecany przez Autodesk sterownik dla posiadanej karty graficznej. Można sprawdzić jaki to powonine być sterownik łącząc się ze stroną Autodesk z poziomu Inventora - wystarczy wybrać w menu "Pomoc" pozycję "Sterowniki graficzne". Jeżeli na stronach Autodesk nie ma żadnych informacji o posiadanej karcie grafilki, to zwykle należy zainstalować najnowszy sterownik ze strony producenta karty lub procesora karty (np. Nvidia, ATI).
Warto także sprawdzić czy posiadana karta lepiej działa z akcelerację Direct3D czy OpenGL - tu raczej chodzi o szybkość reakcji ale być może inny typ akceleracji nie powoduje awarii. Przełaczanie - zakłądka "Sprzęt", jw.
Jeżeli zmiana sterownika nie rozwiąże problemu zgłosimy problem do Autodesk.

Rinobin
30-03-09, 12:43
Witam mam problem z Inwentorem następującej treści: Budowany jest cały projekt z wielu elementów, zapisywany. Następnego dnia otwieram ten projekt i zamiast mieć projekt w całości to jego elementy są porozrzucane, tzn położenie jest ich inne niż przed zapisywaniem lub jeżeli w skład projektu wchodziła zagięta blacha to po otworzeniu będzie wyprostowana. Jakie mogą być przyczyny takiego działanie programu? Proszę o szybka odpowiedź.
Pozdrawiam.