PDA

Zobacz pełną wersję : Rampa - pochylnia zjazdowa do garażu

UKKorona
03-07-07, 10:57
Witam,

Mam problem z ustawieniem rampy wjazdowej do garażu podziemnego ( długość, kąt nachylenia - "Revit wie lepiej" i zmienia wymiary samodzielnie). Poza tym, aby rampa spełniała swą funkcję, potrzebne są "wypłaszczenia" - profile umożliwiające przejazd samochodu bez zawiśnięcia na krawędzi pochylni. Czy Revit umożliwia stworzenie w ogóle takiej pochylni?

mario1275
04-07-07, 18:07
właśnie męczyłem się z tym problemem - mój sposób był taki, że stworzyłem 3 pochylnie pierwszą o nachyleniu 5% dł 1m potem tą właściwą 15% zaczynającą się 5cm nad dolną kondygnacją i kończącą się 5cm "pod" górną. Trzecia zaczynająca się 5cm "pod" górną znów o nachyleniu 5% i dł. 1m.

Revit ma bardzo dziwnie podawane nachylenie - nie podajemy nachylenia w %, ani w stopniach tylko w odwrotności % czyli nachylenie np 15% to 100/15 czyli 6.666(6).

Pies
04-07-07, 20:46
Revitowych pochylni używam tylko na etapie koncepcji, a potem rzeźbię:
MODELLING --> CREATE --> FLOOR

UKKorona
05-07-07, 14:41
Czy mógłbyś nieco dokładniej opisać sam proces "rzeźbienia"? interesuje mnie jak używasz linii modelowych itp. Z góry dzięki za odpowiedź

Pies
08-07-07, 08:57
Linii modelowych używam tylko w szczególnych przypadkach, np. gdy chcę, żeby pokazywały się we wszystkich widokach lub w 3D.
Gdy obiekt mam wymodelowany i ustalone, które widoki będę drukował klientowi czy wysyłał branżystom, obrabiam je przy pomocy regionów i DETAL LINES.

To co widać w moim poprzednim poście, jeśli chodzi o pochylnię, to są wymodelowane, przy pomocy EXTRUDE, 2 bryły : pokrycie kostką brukowa i płyta żelbetowa.
Studzienka w dolnej części jest wymodelowana osobno.
Chudy beton pod wszystkim dorysowany jest w widoku regionem.

HappyMax
13-11-07, 16:56
witam w zależności od tego co chcemy z tym robić - jeżeli chcemy mieć wszystko parametryzowalne to lepiej użyć narzedzia rampy (technologia jaką opisał mario) wtedy przy zmianie wysokosci garażu (i zrobieniu powiązań) bedziesz miał automatyczną aktualizację rampy, jednakże przy bardziej złozonych rampach z warstwami jest to ze wzgledu na pracochlonność nieopłacalne (poza tym styki ramp o różnych spadkach wygladają kiepsko), lepiej wiec - wymodelowac jak radził Pies, ale chyba najprosciej to zrobić narzędziem: dach według profilu, wtedy mamy ładne połączenie warstw w rampie (warstwy dla rampy określimy jako warstwy dla dachu), natomiast jednowarstwowe rampy np do koncepcji najszybciej jest chyba zrobić ze ścian i poprzez: edycja profilu. pozdrawiam HappyMax