PDA

Zobacz pełną wersję : Skanowanie projektu

slayer
29-05-10, 13:33
Witam.
Czy program AutoCad 2009 ma możliwość edytowania zeskanowanych projektów [ np. sieci energetycznych lub instalacji elektrycznej ] ? Chodzi mi o to, że chciałbym sobie zeskanować taki projekt A3, nanieść poprawki [ ew. jak sie nie da to dorysować coś, po prostu potraktowac to jako tło ] i wydrukować ponownie. Jeśli jest taka możliwość to prosze o wytłumaczenie jak.
Pozdrawiam

Witam
29-05-10, 15:48
Witaj,
nie posiadam AutoCad 2009, ale powiem Tobie jak to się z grubsza robi.
Posiadam AutoCad 2010 ale jest spora szansa, że wszystko będzie śmigać u Ciebie tak jak u mnie ;)

Zrobiłem małe testy przed chwilą i nie ma problemu ze wsadzeniem pliku (.jpg,.png,.bmp) do AutoCada. (w 2008 też wsadzałem na studiach podkłady map więc w 2009 na bank się da)

Nie wiem czy pracowłeś już kiedykolwiek w AutoCadzie. Obraz, możesz wstawić, zakładki "wstaw" -> "dołącz". W AutoCad 2008 była opcja "wstaw obraz rastrowy". Jeżeli nie możesz znaleść tej funkcji, to zminimalizuj Cada, i po prostu skopiuj .jpg do AutoCada, przeciągając go z jakiegoś folderu i "upuszczjąc" go gdzieś w oknie roboczym AutoCada. Powinno Ci się pojawić: - funkcja położenia, skali i obrotu.

Powyżej opisałem opcję pierwszą ;)

Poniżej opcja druga:

W AutoCad 2010, jeżeli wstawiasz pliki PDF, lub DWG. Mozesz korzystać z "przyciągania do podkładań". Wygodna funkcja ponieważ, możesz korzystać z punktów lokalizacji (symetria, środek itp).

może w 2009 też jest taka funkcja ;)