PDA

Zobacz pełną wersję : Okna, drzwi i ich etykiety

Marek_K
08-07-07, 20:16
Co jest nie tak z oknem czterokwaterowym - nie tnie dokładnie ściany, tzn. po wstawieniu tego okna brak jest grubej lini ściany - po eksporcie do dwg widać szczególnie. Kiedyś na forum jeden z użytkowników udostępnił "polskie okna" w kilku odmianach: 1,2,3,4-kwaterowe. Pierwsze trzy działają bez zarzutu natomiast czterokwaterowe nie wycina dokładnie ściany. Jestem bardzo początkującym revitowcem i nie bardzo wiem co zrobić, nie umiem jeszcze tworzyć własnych bibliotek, korzystam chwilowo z udostępnionych. Używam wersji 8.1 - oczekuję na subskrybowaną wersję 2008.
Oprócz tego mam jeszcze jedno pytanie: chodzi o etykiety okien i drzwi. Lepiej wstawiać oddzielnie po wstawieniu okien i drzwi czy razem. Czy przy etykietach okien muszę mieć cztery etykiety tzn lewa, prawa, górna, dolna; opis okna aby zawsze był na zewnątrz. Inną sprawą są okna i drzwi wstawiane pod kątem. Próbowałem to uczynić zgodnie z poradami na forum ale to nic nie dało. W załączeniu przesyłam widoki wstawionego dobrego (3) i złego (4) okna.

Robert Handzel
23-07-07, 11:57
Jak widzę z rzutów, okna z podziałem na 3 i 4 mają różne wysokości parapetów. Pewnie dlatego ściana przy oknie z podziałem na 4 nie posiada grubej linii cięcia, bo cięcie jest ustawione dla tego rzutu najprawdopodobniej na wysokości 1m, lub coś koło tego. (Parapety i obrys ramy jest widoczny, bo możliwe, że podczas modelowania nie zostało ustawione, że mają być one wyświetlane tylko wtedy, gdy element jest cięty. To są tylko przypuszczenia, ponieważ nie wiem jak to okno było zaprojektowane.)
Jeżeli chcesz pokazać element, który znajduje się powyżej linni cięcia widoku, użyj narzędzia Plan Region z zakładki View. To powinno rozwiązać sprawę.
Jeżeli chodzi o etykiety, to zależy to tylko od Ciebie, kiedy chcesz je wstawiać. W zupełności wystarczają dwie: (prawa, góra) i (lewa,dół), które ustawiasz poziomo lub pionowo. Taka etykieta jest zawsze pozioma lub pionowa. Dla drzwi i okien ustawionych pod kątem na rzucie możnaby się pokusić o zrobienie większej ilości etykiet np. ze skokiem co 30stopni.

mkprojekt
24-07-07, 20:51
Uzupełnię, jeśli można post Pani Katarzyny, w kwestii etykiet.
Wystarczą dwie etykiety jak wspomniano, jeśli chodzi o otwory w ścianach skośnych to można wykorzystać te same etykiety. Jeśli tworzysz je od nowa to w menu ustawienia (komponenty - zdaje się - nie mam teraz dostępu do revita) zaznaczasz opcję obróć z obiektem. Od tej pory etykieta ustawi się zawsze pod takim kątem jak opisywany przez nią obiekt. Jeśli masz już gotowe etykiety i nie obracają się z obiektem to wejdź w edytor rodzin i tam zaznacz opcję, którą opisałem powyżej.
pzdr