PDA

Zobacz pełną wersję : problem z podzespołem RzutowanieStandardowe

Czarownica8888
13-12-10, 13:12
Witam,
Robię właśnie swój projekt w Civilu, jest to linia kolejowa więc zespół musiałam utworzyć na zasadzie własnych kodów i podzespołów.
Z automatycznych podzespołów użyłam jedynie RzutowaniaStandardowego, jak na rysunku poniżej.

Problem jest taki, że przy generowaniu korytarza program tworzy rów jedynie w wykopie. Chodzi mi o to aby rów tworzony był również przy krawędzi dolnej każdego nasypu. :(

Nigdzie nie mogłam znaleźć takiej opcji. Być może użyłam niewłaściwej opcji rzutowania... Proszę więc o radę, jak wykonać takie rzutowanie:)

http://img121.imageshack.us/img121/5553/93824378.jpg

dare.k
20-12-10, 21:20
Witam!
Mam ten sam problem i siedze już nad tym kilka dni i lipa:(

Jakub Jarosz
21-12-10, 15:32
Witam,

Podzespół Rzutowanie Standardowe zachowuje się w taki właśnie sposób, że gdy punkt wstawienia znajduje się w wykopie to tworzy się rów, natomiast gdy znajduje się w nasypie podzespół tworzy prostą skarpę do terenu.

Czy nie prościej byłoby zbudować rów złożony z podzespołów skarpy rowu, rowu i skarpy do terenu (podzespoły można znaleźć na karcie palety narzędzi pokazanej w załączniku Paleta)? Sam rów powinien wyglądać jak w załączniku Rów.

W tym przypadku pozbywamy się elementu samej skarpy nasypu (zielony element w podzespole Rzutowanie standardowe), a program sprawdza w punkcie zewnętrznym dna rowu, czy punkt znajduje się w wykopie czy nasypie (a nie w punkcie wstawienia).

dare.k
26-12-10, 20:07
Przerabiałem to już, ale wyskakiwały błędy.
Teraz zrobiłemtak jak na twoim przykładzie i wygląda to podobnie lecz rowy na przejściu z nasypu w wykop nie kończą się tak nagle.